Wat is meditatie?
Meditatie kan je zien als een oefening. Een oefening om de kwaliteit te ontwikkelen ruimte te creëren tussen de belever en zijn belevingen. Het is geen nadenken, maar het ervaren van je bewustzijn in het hier en nu. Opmerkzaam zijn van wat zich afspeelt, zoals opmerken dat gedachten en gevoelens komen en gaan, bewust je aandacht brengen naar het observeren van de ademhaling en het lichaam en vanuit prikkels vanuit de zintuigen ervaren zoals ze zijn, zonder terecht te komen in oordelen, een verhaal of bijbehorende emoties. Door vroegtijdig te herkennen wat er afspeelt en onszelf op een liefdevol wijze terug te brengen in onze meditatie wordt het bewustzijn geleidelijk schoon en helder. Een schoon en helder bewustzijn vormt de vruchtbare voedingsbodem waarin concentratie kan ontkiemen en groeien. Met steeds diepere concentratie kun je steeds scherper en objectiever kijken. Zo ontwikkel je geleidelijk een bewustzijn waarmee je de dingen kunt zien zoals ze zijn. Een dergelijk bewustzijn hebben de meesten van ons niet vanaf hun geboorte, maar door te oefenen, te mediteren, begeef jij je op het pad naar meer innerlijke kalmte en een steeds dieper inzicht in hoe je bewustzijn in elkaar steekt. Door het oefenen in meditatie en het ontwikkelen van inzicht in het bewustzijn leren we ‘de dingen zien zoals ze zijn’ en verminderen we ‘lijden en ongemakken’ zoals stress, angst, boosheid, verdriet en andere emoties. Meditatie is een pad van een langzame transformatie in jezelf en in de wereld waarin jij mee in contact staat.
Wat is Mindfulness?
Mindfulness wordt al sinds 500 jaar voor Christus binnen de boeddhistische tradities onderwezen. Vanuit het boeddhisme zijn verschillende leringen van de boeddha (Sutta’s of Sutra’s) waarin gesproken wordt het leven met aandacht tegemoet te treden.
In 1979 is Jon Kabat-Zinn de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) gaan aanbieden in een ziekenhuis in Massachusetts aan mensen met diverse lichamelijke en psychische klachten. In deze MBSR-training zijn veel boeddhistische oefeningen, waaronder meditatie, opgenomen zonder de religieuze context. Kabat-Zinn noemt het wel een boeddhisme zonder boeddhisme. Zijn definitie van mindfulness is: "opzettelijk aandacht besteden aan het huidige moment, zonder oordeel”.
Vanaf het jaar 2000 hebben een aantal wetenschappers uit de cognitieve gedragstherapie het MBSR 8-weekse training aangepast: Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) voor mensen met terugkerende depressies. MBSR werd aangevuld met technieken uit de cognitieve gedragstherapie. Het verschil is dat in MBSR meer aandacht is voor het omgaan met stress en in MBCT meer aandacht voor hoe je omgaat met je gedachten.
Talloze onderzoeken hebben de effecten en voordelen van mindfulness aangetoond. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness-training kan leiden tot vermindering van stress, angst en depressie, verbetering van aandacht en concentratie, bevordering van emotionele veerkracht en welzijn, en zelfs fysieke voordelen zoals versterking van het immuunsysteem. Neurologische studies hebben aangetoond dat mindfulness de structuur en functie van de hersenen kan veranderen, met name in gebieden die verband houden met aandacht, emotie regulatie en zelfbewustzijn.
Dinsdag avond
Meditatie en Mindfulness
- 19:30 - 20:45 uur
Kosten
Meditatie en Mindfulness voor iedereen
De kosten per les zijn € 10,- euro contant.
In de weken dat er geen les wordt gegeven betaal je niet, wij maken geen gebruik van automatische incasso. Betaling kan contant.
Het is mogelijk een (gratis) proefles te volgen, neem van te voren wel contact met mij op om te overleggen of er ruimte is.
Docent
Sabrina Koster - van Rangelrooij
Leuk dat je wat meer over mij te weten wilt komen.
Mijn naam is Sabrina Koster – van Rangelrooij en ik ben een actieve vrouw van 44 jaar oud. Ik ben getrouwd met Remon en woon samen met onze hond Bliss in Spijkenisse. Ik ben opgeleid als HBO-verpleegkundige en in mijn vrije tijd doe ik aan yoga, meditatie en wandel & train ik met de hond of geef ik Yogales. In 2000 ben ik in aanraking gekomen met yoga en meditatie.
Meditatie kwam op mijn pad tijdens de sessies met de psycholoog om meer grip te krijgen op mijn actieve ADHD brein en de emoties die daar bij gepaard gaan.
Meditatie gaf mij een gevoel van kalmte. Ik leerde beter te ontspannen en met stress om te gaan. Ik ging mij beter kunnen concentreren, voelde mij rustiger een evenwichtiger, meer gecentreerd en voel zo nu en dan echte innerlijke vrede en geluk.
Al snel ging ik mij verdiepen in de oorsprong van meditatie en kwam ik met het boeddhisme in aanraking. Wederom een gevoel van thuis komen, nog meer zelfs dan de yoga filosofie. Sinds dien is meditatie, mindfulness en de boeddhistische filosofie niet meer uit mijn leven te denken.
Ik volgde Zen meditatie in Voorne Putten en Rotterdam, de 8-weekse mindfulness training van Jon Kabat-Zinn, Dzogchen bij Jan Geurts, Vipassana meditatie in Rotterdam, Insight Dialogue door Gregory Kramer en heb ik mij aangesloten bij de Sangha Recovery Dharma.
In 2023 ben ik begonnen aan de opleiding voor meditatie docent welke ik in maart 2025 afrond.
Ook Meditatie een Mindfulness helpen mij in het dagelijks leven meer balans te ervaren. Mijn hoofd, gedachten en emoties zijn rustiger, ik leef bewuster en ervaar steeds meer mooie momenten in het hier en nu.
Liefs, Sabrina